گروه آموزشی پدیده

عوارض بوتاکس

عوارض بوتاکس

عوارض بوتاکس از فواید این روش درمانی و زیبایی، جدایی‌ناپذیر است. در تزریق بوتاکس از یک سم برای جلوگیری از حرکات عضلات مختلف برای مدت زمانی محدود استفاده می‌شود.  داروی تزریق بوتاکس از سمی به نام بوتولیسم ساخته می‌شود که باعث ایجاد نوعی مسمومیت غذایی می‌گردد؛ اما تفاوت این دو در این است که سم بوتولینوم تصفیه شده که توسط پزشکان دارای مجوز استفاده می‌شود، استانداردهای پزشکی مورد نیاز را برای هدف درمانی به همراه دارند.

تزریق بوتاکس سیگنال‌های شیمیایی خاصی را از اعصاب که باعث انقباض ماهیچه‌ها می‌شوند، مسدود می‌کند. به طور کلی عوارض این سم چندان زیاد و جدی نیست اما وجود آن‌ها هم غیرممکن اعلام نشده است.

در این مقاله،‌ به بررسی عوارض بوتاکس، به طور دقیق پرداخته‌ایم.

 

عوارض بوتاکس

تزریق بوتاکس دارای عوارض متفاوتی است. این عوارض را به دو گروه عوارض شایع و عوارض نادر میتوان تقسیم کرد.

 

عارضه‌های شایع بوتاکس

عوارض مشترک و شایع در تزریق بوتاکس نواحی مختلف بدن عبارتند از:

  • کبودی و تورم

ایجاد کبودی پس از تزریق بوتاکس جز علائم نادر است ولی احتمال وقوع آن، وجود دارد. کبودی اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که سوزن به رگ خونی ضربه بزند و در نتیجه باعث شود که خون به زیر سطح پوست نشت کند. این عارضه پس از چند روز به طور کامل برطرف شده و بهبود می‌یابد.

کبودی و تورم محل تزریق بوتاکس
از عارضه‌های شایع بوتاکس میتوان کبودی و تورم محل تزریق بوتاکس را نام برد.
  • سردرد یا احساس ناراحتی

برخی افراد ممکن است پس از تزریق، دچار سردرد یا ناراحتی شوند که این حالت معمولا موقتی است و بعد از چند روز برطرف میگردد.

اگر در محل تزریق درد را تجربه کردید، استفاده از کمپرس سرد روی آن ناحیه می‌تواند در تسکین‌ درد شما موثر باشد. این کار در کنار برطرف کردن درد در محل تزریق، تورم یا کبودی و همچنین التهاب را هم تسکین می‌دهد. معمولاً واکنش در محل تزریق بوتاکس، خفیف است و پس از چند روز بهبود میابد.

 

عارضه‌های نادر بوتاکس

از عوارض نادر تزریق بوتاکس میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • خشکی چشم یا اشکال در بینایی

در موارد نادر، تزریق بوتاکس می‌تواند منجر به خشکی چشم یا مشکلات بینایی شود. این عارضه پس مدتی بر طرف میگردد. اما بهتر است در این اثنا، برای بیمار از اشک‌های مصنوعی استفاده گردد.

  • افتادگی پلک یا ابرو

افتادگی پلک اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که پزشک تجربه کافی برای تزریق نداشته باشد. مثلا ممکن‌ است بوتاکس را در ناحیه اشتباه تزریق کند یا از دوز بسیار بالا استفاده کند که منجر به ضعف و افتادگی عضلات می‌شود. در چنین شرایطی ممکن است بیمار برای باز کردن کامل چشم‌ها مشکل داشته باشد و یا دچار مشکلات بینایی شود. اگر دارو به طور نادرست تزریق شود، ممکن است باعث افتادگی موقت پلک یا ابرو شود.

بوتاکس هنگام تزریق در نواحی ابرو اطراف آن، اگر در محل مناسب تزریق نشود، می‌تواند باعث شل شدن عضلات ابرو شود و بیمار دچار افتادگی ابرو شود.

با دوره‌های گروه آموزشی پدیده میتوانید با بروزترین متدهای آموزش‌های زیبایی آشنا شوید و از این قبیل مشکلات دوری کنید.

افتادگی پلک و ابرو و فلج عضلات صورت
از عارضه‌های شایع بوتاکس میتوان افتادگی ابرو و فلج عضلات صورت را نام برد.
  • تغییرات در بیان صورت

یکی از عوارض جانبی جدی سم بوتولینوم، ضعف عضلانی است. این عارضه ممکن است عضلات تزریق شده و همچنین عضلات مجاور را درگیر کند. همچنین ممکن است به صورت ضعف عضلانی عمومی ظاهر شود. برخی افراد، پس از تزرق بوتاکس قادر به انجام برخی حرکات صورت یا بیان‌های خاص نیستند.

  • واکنش‌های آلرژیک

هرچند نادر است، اما برخی افراد ممکن است نسبت به بوتاکس واکنش آلرژیک نشان دهند. این افراد نباید دوباره تحت تزریق بوتاکس قرار بگیرند. اگر این افراد، تحت تزریق بوتاکس قرار بگیرند ممکن است واکنش‌های آلرژیک شدیدتر از موارد قبلی رخ دهد.

  • تنگی نفس یا بلع دشوار

در موارد بسیار نادر، ممکن است برای مدت کوتاهی پس از تزریق بوتاکس، سرفه و خفگی هنگام خوردن یا آشامیدن، رخ دهد. اگر این اتفاق افتاد، مهم است که برای بهبودی مایعاتی که قوام بیشتری مانند اسموتی، شیک یا شهد دارند،‌ بنوشید.

عارضه جانبی دیگر، گرفتی و ضعیف شدن صدا برای مدتی پس از تزریق است. علت این عارضه به این دلیل است که پس از تزریق بوتاکس ممکن است، تارهای صوتی ضعیف شوند و نتوانند به طور هماهنگ با هم جمع شوند و یک لرزش قوی ایجاد کنند.

 

عوارض بوتاکس در دراز مدت

برخی از عوارض بوتاکس در دراز مدت (عوارض بوتاکس بعد از چند سال) قابل مشاهده هستند از جمله:

  • ضعف عضلانی در محل تزریق بوتاکس به وقوع بپیوندد.
  • تزریقات طولانی مدت می‌تواند سبب ایجاد آتروفی تدریجی عضلات شود.
  • استفاده طولانی‌مدت از سم بوتولینوم می‌تواند باعث ایجاد تغییرات دائمی در حالت چهره و ایجاد چهره‌ای ثابت و بدون حالتی خاص شود.

چه افرادی نباید بوتاکس کنند؟

همه افراد، واجد شرایط، جهت دریافت بوتاکس نیستند.

افراد دارای ویژگی‌های ذیل، کاندید مناسبی جهت دریافت بوتاکس نیستند و این کار باید با مشورت پزشک صورت بگیرد:

  • سلامت عمومی ضعیف
  • پوست بسیار ضخیم
  • ضعف عضلانی
  • پوست حساس
  • خانم‌های باردار
  • خانم‌های شیرده
  • بیماری عصبی
  • حساسیت به پروتئین شیر گاو

 

راه حل رفع عوارض بوتاکس

مراقبت بعد از بوتاکس در کاهش عوارض و مشکلات آن تاثیر زیادی دارد. اگر واکنش محل تزریق را تجربه کردید، استفاده از کمپرس سرد روی آن ناحیه ممکن است، کمک کننده باشد. این کار می‌تواند به کاهش هر گونه درد، تورم یا کبودی کمک کند. به جهت جلوگیری از انتشار سم به مناطق دیگر، تا چند روز پس از تزریق بوتاکس باید از مالیدن یا ماساژ دادن ناحیه‌ای که در آن بوتاکس تزریق شده است خودداری کنید. عدم مصرف الکل به کاهش کبودی و تورم در ۲۴ ساعت اول کمک می‌کند. همچنین نحوه خوابیدن بعد از بوتاکس بسیار مهم است. هنگام خواب یا استراحت در خانه سر خود را بالا نگه دارید تا خون در صورت شما جمع نشود.

 

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

تا اینجا تمامی عوارض بوتاکس در نواحی مختلف صورت و بدن و با اهداف گوناگون را شناختید. حتما که کمی هم نگران شده‌اید. برای کاهش عوارض احتمالی این تزریق باید به تجربه، مهارت، تکنیک مورد استفاده و سابقه پزشک دقت داشته باشید و کار را به کاردان بسپارید. پزشکان متبحر از شیوه‌ها و تکنیک‌های جدید همانند میکروبوتاکس استفاده میکنند، که سبب کم‌شدن عارضه‌های ناخواسته بوتاکس می‌گردد.

دیدگاه کاربران
  • آواتار
    آزیتا 1 تیر 1403

    سلام وقت بخیر دکتر
    من بوتاکس انجام دادم و دچار سر درد شدم
    میخواستم بدونم آیا این سر درد من طبیعی هستش یا خیر
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    • Padideh 1 تیر 1403

      با سلام و درود
      بله، سردرد، یکی عوارض ناخواسته‌ی شایع پس از انجام تزریق بوتاکس است. کافیست حدود 24 تا 48 ساعت از مسکن استفاده کنید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *