میکرونیدلینگ یکی از بهترین روشهای جوانسازی پوست که تهاجم، درد و خونریزی ندارد. انجام میکرونیدلینگ با تحریک تولید کلاژن به رفع عوارضی همچون چین و چروک، اسکار آکنه، استرچمارکها و … کمک میکند. در این مقاله، از مجموعه مقالات گروه آموزشی پدیده، همه نکات مهم درباره جوانسازی پوست با میکرونیدلینگ را مورد بررسی قرار دادهایم.
میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ نوعی روش تحریک مکانیکال پوست است که میلیون ها میکروکانال با استفاده از سوزن های بسیار ریز، ایجاد می گردد. این روش کازمتیک با حداقل تهاجم برای درمان مشکلات پوستی از طریق تحریک تولید کلاژن مورد استفاده قرار میگیرد؛ میکرونیدلینگ در جامعهی متخصصین زیبایی به عنوان درمان القاء کلاژن نیز شناخته شدهاست.
این روش درمانی، به کاهش اسکار و کشیدگی پوست (کاهش الاستیسیته پوستی) در نواحی مختلف صورت، کمک میکند. همراه میکرونیدلینگ میتوان از روشهای دیگر جوانسازی پوست همانند مزوتراپی، می توان بهرهبرداری کرد. البته لازم به ذکر است، میکرونیدلینگ برخلاف مزوتراپی برای ریزشمو موثر نمیباشد و روشی مختص پوست است.
کاربردهای میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ کاربردهای مختلفی دارد. به طور کلی این روش برای درمان مشکلات ظاهری پوست، درمان عوارض مختلف و جوانسازی جنرال یا موضعی آن مورد استفاده قرار میگیرد. مهم ترین کابردهای میکرونیدلینگ شامل موارد ذیل است:
- چین و چروک
- جای جوش و آکنه
- جای زخم و جراحت
- استرچ مارک (ترکهای پوستی)
- سوختگی سطحی پوست صورت و بدن
- تیرگی و لکه های مختلف روی پوست صورت و بدن
ترکیب میکرونیدلینگ با درمانهای دیگر
محققان بعد از بررسی نتایج تحقیقات متعدد، به این نکته پی بردند که ترکیب میکرونیدلینگ با فیلر برای رفع علائم استرچمارکها بر روی ران و ناحیه شکم مؤثر است.
مطالعات مختلفی اثربخشی میکرونیدلینگ به همراه پی آر پی (PRP +Microneedling) ، در جوانسازی پوست را نشان دادهاست.
میکرونیدلینگ در درجه اول در ناحیهی صورت استفاده میشود و کارایی آن در صورت ترکیب با درمانهای دیگر (کامبینیشن تراپی Combination Therapy) بالاتر است. تحقیقات متعدد ثابت کردهاست که یکی از اصلیترین روشهای درمانی قابل ترکیب با میکرونیدلینگ، مزوتراپی است که نتایج درخشانی را به همراه دارد.
اندیکاسیون و کنترااندیکاسیونهای میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ یکی از روشهای غیرتهاجمی برای درمان آسیبهای پوستی است که با تحریک سلولهای تولیدکننده کلاژن به ترمیم و رفع آسیبهای پوستی کمک میکند. به همین دلیل استفاده از آن برای بسیاری از افراد در گروههای سنی مختلف بلامانع است. بهطورکلی هر شخصی که وضعیت سلامتی مناسبی داشته باشد، میتواند از میکرونیدلینگ برای درمان و ترمیم پوست خود استفاده کند. برخی از افراد دارای ممنوعیت استفاده از روش میکرونیدلینگ هستند و درمانهای دیگر برای آنها باید در نظر گرفته شود. این افراد عبارتند از:
- افراد باردار
- افراد داری اختلالات انعقادی خون
- افراد تحت درمان پرتودرمانی
- افراد دارای بیماریهای ویروسی فعال
- افراد دارای سابقه ایجاد اسکار و کلوئید پوستی
- افراد دارای حساسیت زیاد به مواد بیحسی موضعی
- افراد دارای آکنه فعال
- افراد داری بیماریهای پوستی فعال مانند اگزما و پسوریازیس
- افراد دارای زخمهای باز و بهبودنیافته
آمادگیهای لازم قبل از میکرونیدلینگ
اقدامات لازم قبل از انجام میکرونیدلینگ شامل موارد ذیل است:
- توقف مصرف برخی از داروهای خاص مانند ایبوپروفن، آسپرین و داروهای ضد آکنه و رتینوئیدهای موضعی (در صورت مشورت با پزشک معالج محترم)
- عدم استعمال دخانیات قبل از انجام میکرونیدلینگ
- مصرف به موقع داروهای تجویزی
نحوه انجام میکرونیدلینگ
در میکرونیدلینگ تخصص و مهارت پزشک بسیار مهم است. در میکرونیدلینگ، روش درمان به گونه ای است که تعدادی سوزن بسیار ظریف و استریل با عمق و سرعت تعیینشده توسط پزشک (که براساس نوع پوست و هدف موردنظر مشخص میگردد) به طور همزمان وارد لایه درم پوست سبب کلاژنسازی میشوند. پین های موجود در دستگاه میکرونیدلینگ به اندازهای کوچک هستند که احتمالاً در حین انجام عمل و پس از پایان کار متوجه زخمها نمیشوید. اندازه پینها با توجه به نوع پوست هر فرد، ناحیهی انجام میکرونیدلینگ و همچنین مشکلات پوستی جهت درمان از فرد به فرد متفاوت میباشد.
پزشک متخصص این ابزار را بهطور یکنواخت در سراسر پوست با جهتهای خاصی جابهجا میکند تا تمامی سطح پوست را بهطرز یکنواخت تحت پوشش قرار دهد. قبل از شروع کار، پزشک برای کاهش احتمال درد از بیحسی موضعی استفاده میکند. برای بیحسی کامل باید حدود یک ساعت صبر کرد. انجام این درمان از 20 دقیقه تا 30 دقیقه طول میکشد. در این زمان سیستم ایمنی بدن فعال شده و سبب افزایش انتشار فاکتورهای رشد و تولید رشتههای کلاژن و الاستین و همچنین افزایش ضخامت لایه اپیدرم پوست میگردد. رشتههای کلاژن و الاستین در واقع رشتههای پروتئینی هستند که وظیفه استحکام و حفظ خاصیت ارتجاعی پوست را بهعهده داشته و عامل اصلی در جوانسازی پوست بهشمار میآیند.
دستگاههای میکرونیدلینگ
امروزه بهطور کلی، دو نوع دستگاه میکرونیدلینگ در دسترس است. سر کدام از این دستگاهها دارای تعداد زیادی سوزن است، که با حرکت بر روی صورت به داخل لایههای پوست نفوذ میکنند. این دو نوع دستگاه شامل درمارولر و درماپن است. هرچه آسیب پوستی شدیدتر باشد، باید در تعداد جلسات بیشتری از این دستگاه استفاده کرد.
دستگاه درمارولر
دستگاه درمارولرکه به آن غلتک درما یا غلتک سوزنی نیز گفته میشود، سادهترین دستگاه میکرونیدلینگ است که برای انجام عمل به صورت دستی و معمولا برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه داری سری غلتک مانندی است که بر روی سطح آن بیش از ۲۰۰ سورن بسیار ریز قرار گرفته است. جنس این سوزنها معمولا از فولاد ضدزنگ است. در زمان درمان با این دستگاه، پزشک دسته موجود بر روی دسته غلتک را فشار داده و آن را بر روی سطح پوست میغلتاند. عمق نفوذ سوزنها در این دستگاه به فشار دست پزشک و همچنین طول سوزنها بستگی دارد. به همین دلیل استفاده از آن نیازمند مهارت و تجربه است و همچنین خرید مناسب درمارولر با سایز سوزن مناسب است. لازم ه ذکر است، نداشتن تجربه در استفاده از دستگاه درمارولر، باعث ایجاد آسیب در پوست میشود.
دستگاه درماپن
این روش جایگزین مناسبی برای دستگاه درمارولر است. درماپن دستگاهی شبیه خودکار است که سری پهن و گرد دارد. در این سر گرد و دایرهای تعداد زیادی سوزن ریز وجود دارد که با استفاده از یک موتور الکتریکی بر روی پوست حرکت داده میشوند. دستگاههای باکیفیت بالا میتوانند با سرعتهای مختلف کار کنند. با استفاده از این دستگاه میتوان تا ۱۸۰۰۰ ضربه در دقیقه انجام داد. این سوزنها مانند مهر در پوست شخص فرو میروند و سوراخهای بسیار ریزی در سطح آن ایجاد میکنند. این روزنههای ریز محلی برای تنفس پوست فراهم کرده و باعث تحریک سلولهای تولیدکننده کلاژن و ترمیم پوست میشوند.
از دیگر دستگاههای میکرونیدلینگ، که از آنها به عنوان مدلهای فرعی یاد میشود میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
دستگاه درما استامپ
ظاهر این دستگاه کمی شبیه به درماپن با سوزنهای نوک تیزتر و بلندتر دارد. این دستگاه را میتوان به صورت دستی یا با استفاده از یک موتور الکتریکی حرکت داد. دستگاه دارای موتور الکتریکی، سوزنها با حرکتی شبیه به مهر زدن وارد پوست میکند و در پوست روزنههایی ایجاد میکند.
روش میکرونیدلینگ BB Glow
این درمان مدلی فرعی از مجموعه درمان میکرونیدلینگ کلاسیک محسوب میشود که به آن، کرم پودر دائم نیز گفته میشود. طی این درمان فوندانسیون مزو با کمک سوزنهای دستگاه وارد لایههای پوست به عمق حدود ۰.۵ تا ۲.۵ میلیمتر میشود. این فوندانسیون در واقع رنگهای گیاهی بوده که پوست را شفاف کرده و رنگ آن را تغییر میدهد.
دستگاه رادیویی
میکرونیدلینگ رادیو فرکانسی که به آر اف میکرونیدلینگ نیز معروف است، یکی از انواع فرعی درمان با این روش است. درواقع در این روش که یکی از جدیدترین روشهای انجام میکرونیدلینگ است، از دستگاهی با سوزنهای بسیار ریز استفاده میشود که امواج رادیویی را در میان خود رد و بدل میکنند. این امواج با ایجاد گرما در زیر پوست باعث تحریک سلولها و تولید کلاژن خواهند شد. در حال حاضر هنوز اثرگذاری قطعی این دستگاه و گزارشی مبنی بر خطرناک بودن ثابت نشده است. به همین دلیل، در سطح گستردهای از آن استفاده نمیشود.
مناطق مناسب بدن برای میکرونیدلینگ
صورت
بیشترین کاربرد این اقدام برای جوانسازی، لک صورت و همچنین خط خنده است. با این روش، لکهای پوستی به مرور کمرنگ شده و سطح پوست یکدست میشود. عمق نفوذ سوزنها معمولا حدود ۰.۵ میلیمتر است. با وارد شدن سوزن به ناحیه درم میتوان خطوط خنده را تا حدودی رفع کرد.
ابرو
افرادی که ابروهای کمپشت دارند، برای رشد ابروها و رویش مجدد آنها میتوانند از این روش استفاده کنند.
مویسر
این روش برای افرادی که موهای نازک و ضعیف دارند، با تحریک رشد مو و گردش خون تاثیر مثبتی بر قدرت ساختار مو دارد.
جایجوش
در صورتی که سوزنها به لایههای عمیق پوست وارد شوند، میکرونیدلینگ سبب بهبود جای اسکار و جای جوش میگردد. پزشک با توجه به میزان جای جوش و عمق منافذ در مورد تعداد جلسات درمان و عمق سوزنها تصمیم میگیرد.
پلک
استفاده از این درمان در ناحیه پلک باعث رفع چین و چروک و روشن شدن پلک و همچنین از بین رفتن جای بخیهی افرادی که جراحی بلفاروپلاستی انجام دادهاند، میشود.لازم به ذکر است، به دلیل حساس بودن پوست پلک، عمق ورود سوزنها باید کم باشد.
پیشانی
با وارد شدن سوزنها به لایه درم به عمق ۱ تا ۳ میلیمتر، خطوط افقی روی پیشانی تا حدودی رفع میشود.
زانو
پوست بیشتر افراد در ناحیه زانو دچار تیرگی است. با این روش کلاژنسازی فعال شده و رنگ پوست تغییر میکند و روشنتر میگردد.
سیاهی دورچشم
سیاهی دور چشم به دلایل مختلفی مانند وراثت، کم خوابی، کم خونی یا مالش بیش از حد ایجاد میشود. با سوزن و ایجاد زخمهای جزئی در این ناحیه میتوان تولید کلاژن را افزایش داد و سیاهی دور چشم کاهش مییابد.
.
خطرات و یا عوارض جانبی میکرونیدلینگ
مانند روشهای دیگر زیبایی پوست ازجمله بوتاکس (و حتی میکروبوتاکس)، هایفوتراپی و کربوکسیتراپی ، میکرونیدلینگ هم ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد. شایعترین عارضههای جانبی میکرونیدلینگ،شامل موارد ذیل میباشد:
- سوزش جزئی
- قرمزی
- التهاب
- زخمهای ریز
- کبودی
عوارض ایجادشده پس از میکرونیدلینگ ظرف هفت تا ده روز بعد از میکرونیدلینگ برطرف میشوند. درصورتیکه این عوارض بیشتر از این مدت طول بکشد، حتما موضوع را به پزشک اطلاع دهید. البته باید در نظر داشته باشید که در صورت عدم رعایت توصیههای پزشک و دستکاری زخمهای ریز ایجاد شده، این عوارض طولانیتر خواهند شد و آثار آنها تا مدت بیشتری باقی بماند.
در صورت مشاهده عوارض جانبی شدیدتر مانند خونریزی شدید، کبودی، عفونت، پیلینگ (لایه برداری) و یا پوست ریزی شدید و سوزش بیش از حد با پزشک معالج ارتباط بگیرید. لازم به ذکر است، همانطور که در تمام اقدامات درمانی و زیبایی باید در نظر داشت، مهمترین عامل موثر برروی نتیجهی میکرونیدلینگ و عوارض بعد از انجام آن، انتخاب درست متخصص پوست برای انجام این اقدام درمانی است. زیرا، انجام درست مراقبتهای بعد از میکرونیدلینگ به میزان زیادی در پیشگیری و رفع عوارض طبیعی این اقدام زیبایی موثر است.
مراقبت های پس ازمیکرونیدلینگ
این روش مانند جراحی، تهاجمی نیست، بنابراین زمان بهبودی و ریکاوری آن کمترین زمان ممکن است. طبق تحقیقات، پس از میکرونیدلینگ، اکثر افراد نقاهت بسیار کوتاهی را تجربه میکنند. ممکن است ظرف چند روز اول بعد از درمان متوجه سوزش و قرمزی پوست، که یک واکنش کاملا طبیعی پوست است، شوند.
اگر با قرمزی پوست و یا سوزش جزئی ایجاد شده مشکلی ندارید و محیط کار فاقد آلودگی محیطی است، می توانید بعد از درمان به محل کار و یا فعالیت های روزانه خود برگردید. افراد میتوانند چند روز پس از درمان جهت کاور کردن قرمزی پوست، از کانسیلر استفاده کنند. باید توجه داشت که در همان روز درمان از انجام هرگونه آرایش در ناحیه درمان اجتناب شود. همچنین، پس از میکرونیدلینگ، استفاده از ضد آفتاب به علت حساسیت پوست به پرتو خورشید، ضروری است.
نتایج این متد درمانی طی چند هفته پس از انجام قابل مشاهده می باشد زیرا تحریک کلاژن سازی (regenerate) و یا بازسازی پوست مدت زمان خاص خود را دارد و از فرد به فرد با توجه به نوع پوست و مشکلات درمانی هر فرد می تواند متفاوت باشد. همچنین، برای حفظ نتایج درمان و رسیدن به نتایج دلخواه، شاید به چندین جلسه درمان میکرونیدلینگ نیاز داشته باشید. پزشک زیبایی معالج، بر اساس نوع پوست و مشکلات پوستی موجود بهترین برنامه درمانی را به شما توصیه خواهدکرد.
راهنمای مراجعه به پزشک
برای انتخاب بهترین دکتر متخصص پوست مو و زیبایی باید به مجوز و تجربه پزشک و نوع دستگاه میکرونیدلینگ و وضعیت بهداشتی در کلینیک دقت کنید. زیرا، در صورتی که پزشک فاقد تجربه و امکانات مناسب باشد ، احتمال ایجاد عوارض پوستی برای زیباجو افزایش مییابد و همچنین اگر در کلینیک بهداشت به خوبی رعایت نشود، احتمال عفونت بعد از درمان بالا میرود.
همچنین، در جلسه مشاوره از پزشک بخواهید، عکس قبل و بعد مراجعه کنندگان خود را نشان دهد. دیدن نمونه کارهای قبلی در انتخاب بهترین متخصص به شما کمک میکند.